korona 5

Kereszténység és magyarság – Hogyan hatottak egymásra?

Kedves Ismerős és Ismeretlen Olvasóink! Kedves Szabad Szombat & Filmklub Látogatók!

Legtöbbünk azt tanulta az iskolában történelemből, hogy István király politikai megfontolásból lett kereszténnyé. De biztos, hogy csak politikai megfontolásról volt szó? II. Rákóczi Ferenc miért íratta a zászlajára, hogy „Istennel a hazáért és a szabadságért”? Fontos ez a sorrend, vagy nem? Történelmünkre és kultúránkra gyakran az iskolában elsajátított és a közgondolkodásba beivódott materialista szemlélettel nézünk, mely szerint a történelem mozgatórugója társadalmi osztályok ellentéte és szüntelen harca. Helyesen tesszük ezt, vagy kételkednünk kellene?

Vajon a magyar történelem és kultúra alakulásában milyen szerepet játszott a kereszténység, a keresztény királyok, politikusok és “átlagemberek” hite és küzdelmei?

Novemberi alkalmunkon arra hívunk Titeket, hogy váltsunk nézőpontot: nézzük kultúránkat, történelmünket, magyarságunkat  és küldetésünket Isten keze munkáján, az evangélium hatásán keresztül. Előadásunk során azt vizsgáljuk, hogy az evangéliumnak milyen szerepe volt és van a magyar kultúra, identitás felépülésére, a magyar történelem menetére.

E ritkán tárgyalt kérdés előadójaként sikerült megnyernünk Dr. Maróth Miklós akadémikus urat, aki a témát gyakorló keresztény szemszögből mutatja be.

Dr. Maróth Miklós akadémikus, orientalista, klasszika-filológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2008-tól 2014-ig alelnöke. 1992 és 1999 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar dékánja. Kutatási területe az ókori görög és keleti művelődés határterületi kérdései, ezen belül a filozófia. Kitüntetések: Corvin-lánc (2018), Széchenyi-díj (2016), Prima Primissima díj (2016), A Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztje (1998) Magyar Művészeti Akadémia Aranyérme (1997)

Az előadás nem sajtónyilvános!

A program 13:15-kor kezdődik.

Az előadást követően, 17:00-tól folytatódik programunk a Filmklubbal.

Ajánlott hozzájárulás az egész napos programhoz: 1000 Ft.

Segítőknek a belépés ingyenes! Várjuk a segítő kezeket a konyhán és a pakolásban!

Szeretettel várunk!

A Szabad Szombat & Filmklub Csapata