korona 5

Kereszténység és magyarság

Legtöbbünk azt tanulta az iskolában történelemből, hogy István király politikai megfontolásból lett kereszténnyé. De biztos, hogy csak politikai megfontolásról volt szó? II. Rákóczi Ferenc miért íratta a zászlajára, hogy „Istennel a hazáért és a szabadságért”? Fontos ez a sorrend, vagy nem? Történelmünkre és kultúránkra gyakran az iskolában elsajátított és a közgondolkodásba beivódott materialista szemlélettel nézünk, mely szerint a történelem mozgatórugója társadalmi osztályok ellentéte és szüntelen harca. Helyesen tesszük ezt, vagy kételkednünk kellene?

Vajon a magyar történelem és kultúra alakulásában milyen szerepet játszott a kereszténység, a keresztény királyok, politikusok és “átlagemberek” hite és küzdelmei?

Novemberi alkalmunkon arra hívunk Titeket, hogy váltsunk nézőpontot: nézzük kultúránkat, történelmünket, magyarságunkat  és küldetésünket Isten keze munkáján, az evangélium hatásán keresztül. Előadásunk során azt vizsgáljuk, hogy az evangéliumnak milyen szerepe volt és van a magyar kultúra, identitás felépülésére, a magyar történelem menetére.

E ritkán tárgyalt kérdés előadójaként sikerült megnyernünk Dr. Maróth Miklós akadémikus urat.